Syrop z cebuli

Pamiętam jakby to było wczoraj, cebula pokrojona w kawałki i zasypana cukrem. Powstały syrop podawany był głównie przy infekcji gardła gdyż ma właściwości bakteriobójcze, jednak podnosi też odporność całego organizmu.

Dzisiaj rzadko lub wcale nie stosujemy tak prostego domowego sposobu na odporność, podajemy dzieciom i dorosłym cudowny tran z wątroby rekina, za który płacimy krocie a syrop z cebuli poszedł w niepamięć.

Syrop z cebuli można pić jako wzmocnienie organizmu wtedy gdy nie jesteśmy chorzy, pomoże on nam zapobiec infekcją i nie tylko. Syrop z cebuli poprawia apetyt i trawienie, zmniejsza powstawanie złego cholesterolu a podnosi dobry, obniża ciśnienie krwi, zapobiega zatykaniu się żył oraz rozpuszcza zakrzepy.

Składniki:

2 - 3szt cebuli
200 - 300g. cukru
cebula, biała cebula, żółta cebula, cebula polska cukier biały kryształ, polski cukier




Przygotowanie

cukier, cebula, słoik Przygotowanie jest bardzo proste, wystarczą dwa składniki cebula i cukier oraz słoik. Cebulę obieramy i kroimy tak jak nam pasuje, przekładamy do słoika. Wszystko zasypujemy cukrem, zakręcamy i odstawiamy na 12 godzin, po tym czasie syrop jest gotowy.

Dawkowanie: Jeżeli jesteś zdrowy to raz dziennie po łyżeczce (około 5ml), osoby chore 3 - 4 razy dziennie po łyżeczce. Zaznaczam że nie jestem lekarzem a dawkowanie przetestowałem na sobie, więc warto to przedyskutować z lekarzem pierwszego kontaktu szczególnie w przypadku dzieci.

Jedynym przeciwstawianiem jest cukrzyca z wiadomych powodów, syrop mogą pić kobiety w ciąży i podczas karmienia, dzieci i oczywiście dorośli.




Polskie smaki (2018)

Polityka prywatności
Wykorzystywanie jakichkolwiek części tego serwisu bez pisemnej zgody autora jest zabronione.