Domowe przetwory

okórki gruntowe, domowe ogórki kiszone, czosnek, koper, kiszonki, domowe przetwory

Domowe przetwory można podzielić na słodkie czyli kompoty, soki, dżemy, powidła czy owoce w różnego rodzaju zalewach łącznie z alkoholowymi, ale także skórki pomarańczy które dodawało się do placków.

Drugi rodzaj domowych przetworów to dodatki do dań lub sałatek, takie jak ogórki kiszone, małosolne kapusta czy pomidory.

Przetwory robiło się jako zapasy na zimę, wtedy gdy był dostęp do swoich warzyw i owoców robiło się tanie, smaczne i zdrowe przetwory. Dzisiaj robienie przetworów to dla wielu z nas zapomniana czynność, bo łatwiej jest kupić w sklepie. Ale czy jest zdrowiej i taniej, nie wydaje mi się.

Dużą zaletą domowych przetworów, oczywiście po za ceną i jakością, jest to że są zawsze pod ręką i nie musimy jechać do sklepu specjalnie po kompot, powidło czy ogórki kiszone. Najlepszym momentem na robienie przetworów jest okres kiedy owoce i warzywa są najtańsze. Wiele przetworów można przechowywać poza lodówką, wystarczy ciemne miejsce nie przekraczające 15oC.


Przepisy na domowe przetwory


Sok z czarnego bzu na zimę z sokownika parowego
Kiszone ogórki
Marmolada z pigwowca, pigwy.
Marmolada z owoców dzikiej róży.
Ajvar z papryki i bakłażana (ostra Serbska pasta)


Polskie smaki (2018)

Polityka prywatności
Wykorzystywanie jakichkolwiek części tego serwisu bez pisemnej zgody autora jest zabronione.