Domowy chleb

chleb, bułki, zboże, kłosy zboża, chleb pszenny, chleb żytni, chleb domowy Wypiek chleba towarzyszy ludzkości od ponad 12000 lat, na przestrzeni wieków sztuka ta była udoskonalana na każdym etapie, od mielenia i doboru mąki oraz pozostałych składników aż do wypieku.

Do dziś pamiętam będąc dzieckiem jak mój dziadek wypiekał chleb w piecu chlebowym. Były to duże okrągłe bochenki chleba, nigdy nie zapomnę tego smaku chleba posmarowanego wiejskim masłem ze świeżym gruntowym pomidorem z przydomowego ogródka.

Jednak świat się zmienił i to chyba na gorsze, w pogoni za pieniądzem zapominamy o naszym zdrowiu i odżywianiu się. Kupując chleb w sklepie dostaniemy go nawet pokrojonego w foliowym woreczku i niestety rzadko jest to produkt naturalny.

kosz wiklinowy z pieczywem, chleb pszenny, bagietki, bułki Producenci aby obniżyć koszty produkcji dodają do chleba ulepszacze, zapychacze, aromaty oraz przyśpieszacze wzrostu.

A prawdziwy chleb powinien mieć tylko cztery składniki, mąkę, drożdże lub zakwas, wodę oraz sól. Niestety często wybieramy w pośpiechu a producenci o tym wiedzą i do taniego pszennego chleba dodają słód jęczmienny lub karmel aby ten był ciemny i udawał żytni. Nie tylko w chlebie stosowane są sztuczki z ulepszaczami, aromatami czy barwnikami ale i także w bułkach.

Nie każdy ma sprawdzoną i pewną piekarnie, nie każdy ma piec chlebowy lub sąsiada który piecze prawdziwy chleb, i wreszcie w tak pędzącym życiu i uganianiem się za pieniądzem nie każdy ma czas. Warto jednak pamiętać że jedząc chlebowo lub bułko podobne produkty skazujemy się na problemy zdrowotne i wcześniej czy później wydamy nasze ciężko zarobione pieniądze na lekarza. Dział ten w całości poświęcona jest pieczeniu pieczywa, znajdzie się tu szereg przepisów na chleb ten najprostszy ale i ten na zakwasie chlebowym.


Przepisy na domowe pieczywo


Domowy chleb pszenno-żytni na zakwasie i drożdżach
Chleb graham na zakwasie
Pszenno-żytni chleb na zakwasie
Jak zrobić żytni zakwas na chleb ?


Polskie smaki (2018)

Polityka prywatności
Wykorzystywanie jakichkolwiek części tego serwisu bez pisemnej zgody autora jest zabronione.