Wypiek chleba towarzyszy ludzkości od ponad 12000 lat, na przestrzeni wieków sztuka ta była udoskonalana na każdym etapie, od mielenia i doboru mąki oraz pozostałych składników aż do wypieku.
Do dziś pamiętam będąc dzieckiem jak mój dziadek wypiekał chleb w piecu chlebowym. Były to duże okrągłe bochenki chleba, nigdy nie zapomnę tego smaku chleba posmarowanego wiejskim masłem ze świeżym gruntowym pomidorem z przydomowego ogródka.
Jednak świat się zmienił i to chyba na gorsze, w pogoni za pieniądzem zapominamy o naszym zdrowiu i odżywianiu się.
Kupując chleb w sklepie dostaniemy go nawet pokrojonego w foliowym woreczku i niestety rzadko jest to produkt naturalny.
Producenci aby obniżyć koszty produkcji dodają do chleba ulepszacze, zapychacze, aromaty oraz przyśpieszacze wzrostu.
A prawdziwy chleb powinien mieć tylko cztery składniki, mąkę, drożdże lub zakwas, wodę oraz sól.
Niestety często wybieramy w pośpiechu a producenci o tym wiedzą i do taniego pszennego chleba dodają słód jęczmienny lub karmel aby ten był ciemny i udawał żytni. Nie tylko w chlebie stosowane są sztuczki z ulepszaczami, aromatami czy barwnikami ale i także w bułkach.
Nie każdy ma sprawdzoną i pewną piekarnie, nie każdy ma piec chlebowy lub sąsiada który piecze prawdziwy chleb, i wreszcie w tak pędzącym życiu i uganianiem się za pieniądzem nie każdy ma czas.
Warto jednak pamiętać że jedząc chlebowo lub bułko podobne produkty skazujemy się na problemy zdrowotne i wcześniej czy później wydamy nasze ciężko zarobione pieniądze na lekarza.
Dział ten w całości poświęcona jest pieczeniu pieczywa, znajdzie się tu szereg przepisów na chleb ten najprostszy ale i ten na zakwasie chlebowym.
Domowy chleb pszenno-żytni na zakwasie i drożdżach
Chleb graham na zakwasie
Pszenno-żytni chleb na zakwasie
Jak zrobić żytni zakwas na chleb ?
Polityka prywatności
Wykorzystywanie jakichkolwiek części tego serwisu bez pisemnej zgody autora jest zabronione.