Zupy

zupa, rosół, miska zupy, bulion, cebula, spodeczek porcelanowy, łyżka porcelanowa, tależ, miseczka z zupą Zupy w kuchni polskiej i nie tylko, są ważnym elementem w codziennej diecie. Prawie wszystkie zupy wykonywane są na wywarze warzywnym, mięsnym lub warzywno-mięsnym.

Zupy to dania głównie jednogarnkowe, są gęste i kaloryczne no może poza rosołem i barszczem.

Dzisiaj mamy także gotowe koncentraty, kostki czy buliony, dzięki temu możemy szybko przygotować smaczną zupę.

Zupa to danie podawane jako pierwsze, często na wsiach i w czasach gdy byłem dzieckiem w dni powszednie od poniedziałku do piątku zupa była jedynym daniem.



Działo się tak z kilku powodów, zupa była najszybszym daniem które było gęste i bardzo sycące.

W tygodniu gdy człowiek pracował także w polu przyrządzało się zupę gdyż jako nieliczne danie nie wymaga szczególnej opieki podczas gotowania, a gospodyni domowa miała też milion innych zajęć.

Zupa jest też tańszym daniem porównując ją do dań drugich, dostarcza naszemu organizmowi przede wszystkim sporą ilość wody a z nią witaminy i minerały z warzyw.

Zupa jest chyba najbardziej uniwersalnym daniem gdyż można z jednej zupy zrobić całkowicie odmienną, takim przykładem może być zupa pomidorowa gotowana na rosole z dnia poprzedniego. Ważną cechą zup jest to że je można mrozić, zamrożony rosół można długo przechowywać i wykorzystywać go nie tylko jako bazę do zup ale i do sosów.


Przepisy na domowe zupy


Ramen po Polsku czyli rosół wołowy


Polskie smaki (2018)

Polityka prywatności
Wykorzystywanie jakichkolwiek części tego serwisu bez pisemnej zgody autora jest zabronione.