Drób

pieczony drób, pieczony kurczak Do drobiu zaliczamy ptactwo hodowane w domu takie jak kury, indyki, kaczki, gęsi a także ptactwo dzikie oraz króliki.

Choć królik to nie ptak zaliczyłem go do drobiu z jednego powodu, mięso królika jest tak samo delikatne jak ptactwa hodowanego w domu.

Do dziś pamiętam kury w zagrodzie, oraz wielki pniak na którym kury kończyły swój żywot. Kury jadłem chyba na wszystkie znane mi sposoby, gotowane w rosole, pieczone w piekarniku z kminkiem czy smażone.

Drób daje mięso, podroby a także jajka szczególnie kurze były zjadane na twardo, miękko czy jako jajecznica. Rzadko lub wcale jadłem jaja kacze, gęsie czy indycze, były na pewno droższe, na jaja kurze hodowało się tzw. nioski.

Dzisiaj drób obok wieprzowiny jest najchętniej wykorzystywanym mięsem w kuchni polskiej, drób jest nie tylko tani, szczególnie kury ale i bogaty w wartości odżywcze takie jak białko, witamin i minerały.


Polskie smaki (2018)

Polityka prywatności
Wykorzystywanie jakichkolwiek części tego serwisu bez pisemnej zgody autora jest zabronione.