Masło wiejskie domowe

Nic nie równa się z domowym masłem, do zrobienia masła użyłem kupnej śmietany 30%. Idealna jest oczywiście śmietana z surowego mleka, jeżeli ktoś ma możliwości czas i miejsce może zakupić mleko prosto od krowy.

Takie masło może nie jest jakoś przesadnie tanie, jednak smak i zapach powali was na nogi i nie będziecie chcieli innego, na samym końcu zrobię zestawienie ile kosztowało mnie takie masło.

Masło możemy przygotować ze śmietanki o zawartości tłuszczu 30% lub większej, przygotujemy je też ze śmietany ściągniętej z mleka surowego. Jedyną wadą domowego, wiejskiego masła jest trwałość od 2 - 3 dni, dlatego lepiej zrobić mniej masła a częściej.

Składniki:

330 ml. śmietanki 30%
śmietanka 30%, mleczna dolina śmietanka 30%, mlekowita śmietanka 330ml., śmietanka z biedronki mleczna dolina




Przygotowanie

mikser zelmer, miska plastikowa, miska metalowa, śmietanka 30%, mleczna dolina śmietanka, mlekowita śmietanka Przygotowanie jest banalnie proste, mikser dwie miski i oczywiście śmietana 30%.

Do dolnej miski wlewamy ciepłej wody od 30 - 40 oC a do górnej śmietanę.

Ubijamy na najwolniejszych obrotach miksera, czas ubijania od 10 - 15 minut, wszystko zależy od temperatury wody, misek i śmietany.


masło, domowe masło, wiejskie masło, miska, mikser Po około 10 - 15 minutach wytrąci się serwatka i tłuszcz (masło), wszystko będzie wyglądało jakby się zważyło.


domowe masło, masło wiejskie, sitko metalowe, oddzielanie masła od serwatki Następnie za pomocą sitka oddzielamy masło od serwatki, masło przekładamy do maselniczki lub do miseczki jak w moim przypadku.

Masło jest gotowe do spożycia, należy je zużyć w ciągu 2 - 3 dni, dla smaku można je posolić, dodać pieprzu lub ulubionych ziół, smacznego.


masło wiejskie, masło domowe

Co zrobić aby masło nie zjełczało ?

Po zrobieniu masła musimy poddać je procesowi mycia, nie robiłem tego wcześniej i dlatego masło w lodówce było 2 góra 3 dni. Proces mycia jest bardzo prosty, odsączamy masło z maślanki a następnie zalewamy zimną wodą i ugniatamy wypłukując maślankę. Ugniatamy i zmieniamy wodę aż do czasu kiedy nie stanie się czysta, po myciu warto masło doprawić solą ugnieść uformować i zawinąć w pergamin.



Koszt masła wiejskiego:

Zapewne zastanawiacie się ile kosztowało mnie masło zrobione w domu, dodałem też koszty grzania wody i zużycia prądu przez mikser.

A więc koszt śmietanki 330 ml. 30% wyniósł 3,99 PLN, mikser zużył 0,007 kWh x 0,60gr (średnio tyle kosztuje kWh) + grzanie wody około 0,01 kWh x 0,60gr. W sumie wyszło 3,99PLN śmietana + 0,0042 gr prąd miksera + 0,006 grzanie wody co w sumie daje nam to koszt 4,0002 PLN czyli można przyjąć 4zł. Z tej ilości śmietany wyszło 100 gram masła, a więc kostka 200 gramowa wychodzi 8 zł. a kilogram masła kosztuje 40 zł.

Oczywiście wychodzi drożej lecz na pewno smaczniej, oceńcie sami. Do takiego masła możemy dodać zioła, sól, pieprz czy inne przyprawy, polecam takie maso na stół w czasie świątecznego śniadania Wielkanocnego.


Polskie smaki (2018)

Polityka prywatności
Wykorzystywanie jakichkolwiek części tego serwisu bez pisemnej zgody autora jest zabronione.