Nic nie równa się z domowym masłem, do zrobienia masła użyłem kupnej śmietany 30%. Idealna jest oczywiście śmietana z surowego mleka, jeżeli ktoś ma możliwości czas i miejsce może zakupić mleko prosto od krowy.
Takie masło może nie jest jakoś przesadnie tanie, jednak smak i zapach powali was na nogi i nie będziecie chcieli innego, na samym końcu zrobię zestawienie ile kosztowało mnie takie masło.
Masło możemy przygotować ze śmietanki o zawartości tłuszczu 30% lub większej, przygotujemy je też ze śmietany ściągniętej z mleka surowego. Jedyną wadą domowego, wiejskiego masła jest trwałość od 2 - 3 dni, dlatego lepiej zrobić mniej masła a częściej.
330 ml. śmietanki 30%
Przygotowanie jest banalnie proste, mikser dwie miski i oczywiście śmietana 30%.
Do dolnej miski wlewamy ciepłej wody od 30 - 40 oC a do górnej śmietanę.
Ubijamy na najwolniejszych obrotach miksera, czas ubijania od 10 - 15 minut, wszystko zależy od temperatury wody, misek i śmietany.
Po około 10 - 15 minutach wytrąci się serwatka i tłuszcz (masło), wszystko będzie wyglądało jakby się zważyło.
Następnie za pomocą sitka oddzielamy masło od serwatki, masło przekładamy do maselniczki lub do miseczki jak w moim przypadku.
Masło jest gotowe do spożycia, należy je zużyć w ciągu 2 - 3 dni, dla smaku można je posolić, dodać pieprzu lub ulubionych ziół, smacznego.
Po zrobieniu masła musimy poddać je procesowi mycia, nie robiłem tego wcześniej i dlatego masło w lodówce było 2 góra 3 dni. Proces mycia jest bardzo prosty, odsączamy masło z maślanki a następnie zalewamy zimną wodą i ugniatamy wypłukując maślankę. Ugniatamy i zmieniamy wodę aż do czasu kiedy nie stanie się czysta, po myciu warto masło doprawić solą ugnieść uformować i zawinąć w pergamin.
Zapewne zastanawiacie się ile kosztowało mnie masło zrobione w domu, dodałem też koszty grzania wody i zużycia prądu przez mikser.
A więc koszt śmietanki 330 ml. 30% wyniósł 3,99 PLN, mikser zużył 0,007 kWh x 0,60gr (średnio tyle kosztuje kWh) + grzanie wody około 0,01 kWh x 0,60gr. W sumie wyszło 3,99PLN śmietana + 0,0042 gr prąd miksera + 0,006 grzanie wody co w sumie daje nam to koszt 4,0002 PLN czyli można przyjąć 4zł. Z tej ilości śmietany wyszło 100 gram masła, a więc kostka 200 gramowa wychodzi 8 zł. a kilogram masła kosztuje 40 zł.
Oczywiście wychodzi drożej lecz na pewno smaczniej, oceńcie sami. Do takiego masła możemy dodać zioła, sól, pieprz czy inne przyprawy, polecam takie maso na stół w czasie świątecznego śniadania Wielkanocnego.
Polityka prywatności
Wykorzystywanie jakichkolwiek części tego serwisu bez pisemnej zgody autora jest zabronione.