Jednym z najtrudniejszych etapów przygotowania zupy dyniowej czy kremu z dyni jest przygotowanie samej dyni, potrzebujemy dość ostry nóż.
Dynia jest twarda i bardzo źle się ją przygotowuje, można się skaleczyć i potrzebujemy dość stabilnego blatu roboczego. Ja jednak znalazłem szybki sposób na przygotowanie zupy / kremu dyniowego w mniej niż godzinę.
W pierwszej kolejności oczywiście myjemy dynie
Następnie przekrawamy dynie na pół lub na więcej części, oczywiście czym większa dynia tym dzielimy ją np. na cztery części i wyciągamy miąższ z pestkami.
Tak wydrylowane dynie układamy na blasze do pieczenia, pieczemy przez około 30 - 60 minut w temperaturze około 180oC, ja użyłem termoobiegu. Po około 30 minutach pieczenia, długą wykałaczką możemy sprawdzić czy dynie się upiekły.
Po upieczeniu dynie pozostawiamy do ostygnięcia, ja zostawiam ją na całą noc w piekarniku. Tak upieczoną dynię porcjujemy do woreczków, jest miękka więc porcjowanie idzie łatwo i szybko. Oczywiście miąższ należy tak nabierać aby została skóra dyni, tak poporcjowaną dynię zamrażamy.
Ja dodatkowo zamrażam jeszcze rosół zamiast bulionu, samo przygotowanie jest dość szybkie gdyż mamy przygotowaną dynie i rosół. Nie dodaję już cebuli czy ziemniaków, wszystko rozmrażam podczas gotowania doprawiam i miksuję, zupa dyniowa gotowa.
Polityka prywatności
Wykorzystywanie jakichkolwiek części tego serwisu bez pisemnej zgody autora jest zabronione.