Kiszone ogórki wspaniały dodatek do dań czy sałatek, uwielbiam takie które są lekko ukiszone jedno ,dwu dniowe. Kiszenie to idealna konserwacja dla ogórka, a do tego kiszony ogórek jest zdrowszy od swojego świeżego odpowiednika. Kiszone ogórki to smak i zapach lata, więcej o właściwościach i wartościach odżywczych dowiesz się klikając TUTAJ.
10 kg. ogórków gruntowych
3 - 4 główki czosnku świeżego
3 - 4 korzenie chrzanu
koper do kiszenia (przerośnięty)
1kg. soli NIEJODOWANEJ
liście czarnej porzeczki lub wiśni
W pierwszej kolejności należy umyć słoiki i pokrywki, najlepiej litrowe, na 10kg ogórków około 20 słoików.
Następnie myjemy ogórki w zimnej wodzie, przygotowujemy chrzan, koper, liście porzeczek i czosnek, 3 - 4 ząbki czosnku na słoik.
Chrzan i czosnek wrzucamy na samym początku do słoików.
Zalewa do ogórków to woda z solą ale niejodowaną, można taką kupić i przeważnie opisana jest jako sól do przetworów.
Na litr wody należy wsypać jedną łyżkę czubatą soli niejodowanej, około 25 - 27 gram na litr.
Wkładamy ciasno ogórki do słoików, jednak nie jest to obojętne jak. Nie dość że muszą być ciasno to układamy je w taki sposób aby stroną ciemną (czyli przyrostem do łodygi) były do góry.
Następnie wciskamy pomiędzy ogórki przerośnięty koper i liście porzeczki, tak przygotowane ogórki zalewamy wcześniej zagotowaną zalewą.
Pamiętajmy aby zalewa przykryła ogórki, zakręcamy szczelnie pokrywką i zostawiamy do wystygnięcia.
Z tego względu że uwielbiam ogórki jedno, dwu dniowe zakisiłem część w wiaderku, wyszły super.
Polityka prywatności
Wykorzystywanie jakichkolwiek części tego serwisu bez pisemnej zgody autora jest zabronione.