Marmolada z owoców dzikiej róży

Najłatwiej z owoców dzikiej róży zrobimy marmoladę, nie musimy pozbywać się nasion. Niestety rozgotowane owoce dzikiej róży należy przetrzeć przez dość drobne sitko aby pozbyć się nasion oraz towarzyszących im włosków. Wprawdzie prawdziwą marmoladę wykonuje się w zasadzie z pigwy, jednak znakiem rozpoznawczym marmolady jest dokładne przetarcie owoców z których się ją wykonuje.

Składniki:

3 - 4kg owoców dzikiej róży
1 - 2kg białego cukru
owoc dzikiej róży biały polski cukier

Przepis na marmoladę z dzikiej róży:

owoce dzikiej róży W pierwszej kolejności oczywiście zbieramy owoce, z uwagi na to że krzak ma kolce warto a nawet należy zaopatrzyć się w rękawice ochronne i sekator.





oczyszczone owoce dzikie róży Po zerwaniu należy pozbyć się gałązek i dokładnie umyć wszystkie owoce w zimnej wodzie.



owoce dzikiej róży w garnku z pokrywką Teraz gotujemy owoce dzikiej róży pod przykryciem, do pełnego zmięknięcia. Wlewamy około 300 ml. wody i stawiamy na małym ogniu, owoce róży mają być miękkie, rozpadające się.

Pozostawiamy pod przykryciem do wystygnięcia, w przypadku gdy mamy pokrywkę z takim odpowietrznikiem jak na zdjęciu należy go zatkać, w czasie stygnięcia.

Jest to szczególnie ważne gdyż na pewno przez ten otwór będą pchały się muszki owocówki, a tego bym nie chciał w marmoladzie.



rozgotowane owoce dzikiej róży, owoce dzikiej róży na marmoladę Po ugotowaniu i wystudzeniu rozgniatamy owoce dzikiej róży, najlepiej robiło mi się to ubijaczką do ziemniaków.

Muszą być rozgniecione bardzo dobrze aby było je łatwiej przecierać, w razie konieczności dolewamy troszkę wody.


rozgnieciona dzika róża, rozgotowania dzika róża, rozgniecione i rozgotowane owoce dzikiej róży Do miseczki przekładamy około 3- 5 łyżek rozgotowanego i rozgniecionego owocu dzikiej róży, dolewamy czystej przegotowanej ostudzonej wody i dokładnie mieszamy. Zabieg ten ma na celu upłynnić miąższ i ułatwić przecieranie.

Pamiętajmy też aby nie dodawać zbyt dużo wody, gdyż będziemy musieli dłużej gotować przecier a ma to ujemny wpływ na zawartość witaminy C.





przecieranie owoców dzikiej róży na marmoladę Teraz czeka nas najdłuższy proces, a mianowicie przecieranie wcześniej rozwodnionej dzikiej róży.

Zarezerwujmy sobie na to ładnych kilka godzin, w ten sposób pozbędziemy się niechcianych pestek i włosków im towarzyszących.





przecier na marmoladę z owoców dzikiej róży Po przetarciu wszystkich owoców należy go zagotować ciągle mieszając i dodać cukier. Ja na około dwa litry przecieru dodałem 1kg. cukru, jednak osoby które chcą słodszą marmoladę mogą dodać więcej cukru.



marmolada z dzikiej róży, przetwory z owoców dzikiej róży Gorący przecier przelewamy do czystych słoików, zakręcamy i obracamy dnem do góry na 24 godziny.

Aby na wierzchu przecieru nie pojawiła się pleśń, wszystkie pokrywki oraz górną część słoika razem z gwintem przecieramy wacikiem nasączonym spirytusem.





marmolada z owoców dzikiej róży Po 24 godzinach odwracamy słoiki, drukujemy opisy na marmoladę z dzikiej róży i naklejamy na słoiki.

Marmolada z dzikiej róży to świetny dodatek do kanapek, naleśników lub herbaty, smaczny i zdrowy a co najwaąniejsze domowy wyrób.





Polskie smaki (2018)

Polityka prywatności
Wykorzystywanie jakichkolwiek części tego serwisu bez pisemnej zgody autora jest zabronione.