Prawdziwa marmolada zrobiona jest z owoców pigwy lub pigwowca, z dodatkiem cukru. Jak podaje wiele źródeł cukru jest około 50% więcej od gotowanych owoców.
Ja jednak nie jestem zwolennikiem cukru i dodałem go około 1kg na dwa kilogramy gotowej marmolady.
Pigwa jest bardzo kwaśnym owocem więc cukier jest niezbędny, jednak nie w ilości większej niż masa owoców. Nie będziemy potrzebowali też żadnych środków żelujących, gdyż zawarte pektyny w pigwie spowodują żelowanie się marmolady.
Marmolada z poniższego przepisu idealnie nadaje się do naleśników, pączków, jako dodatek do herbaty, do dań mięsnych czy serów.
3kg owoców pigwy lub pigwowca
1 - 2kg białego cukru
Owoce pigwy lub pigwowca należy umyć, pokroić na połówki lub ćwiartki. Następnie pozbyć się gniazd nasiennych, jeszcze raz opłukać i wrzucić do dużego garnka.
Na około 2 - 2,5 kg owoców wlać 0,5 wody, gotować pod przekryciem do miękkości na papkę.
Po ugotowaniu owoców do miękkości, przecieramy je za pomocą przecieraka.
Po przetarciu wstępnym przez przecierak musimy mus z pigwy przetrzeć przez drobne sitko, w ten sposób pozbędziemy się skórek oraz resztek z gniazd nasiennych.
Przetarty mus z pigwy na marmoladę gotujemy, dosypujemy około 1kg cukru na 2 - 2,5kg przerobionych owoców.
Gotujemy na bardzo wolnym ogniu często mieszając do pełnego rozpuszczenia cukru, w razie konieczności dosładzamy.
Podczas gotowania mus będzie bardziej płynny oraz ściemnieje. Proces gotowania trwa od 60 do 90 minut, w tym czasie należy przygotować słoiki.
Aby na marmoladzie nie pojawiła się pleśń, należy czystą szmatką bądź ręcznikiem papierowym nasączonym spirytusem przetrzeć pokrywki i gwinty słoików.
Gorącą marmoladę przelewamy do wcześniej przygotowanych słoików, po napełnieniu słoika zakręcamy go i kładziemy denkiem do góry na 24 godziny.
Po wystygnięciu drukujemy i wycinamy opisy na słoiki, naklejamy i odstawiamy gotową marmoladę do spiżarni.
Polityka prywatności
Wykorzystywanie jakichkolwiek części tego serwisu bez pisemnej zgody autora jest zabronione.