Tak naprawdę większość z nas za bardzo zachłysnęła się zachodem, bardziej cenimy oliwę z oliwek niż tysiąc razy zdrowszy i tańszy nasz Polski olej rzepakowy tłoczony na zimno.
Dajemy naszym dzieciom tran czy też olej z wątroby rekina zamiast oleju lnianego. Chłoniemy jak gąbka produkty z zachodu a nasze często tańsze ale nie gorsze produkty odstawiamy w kąt, pamiętajmy że tańsze i Polskie nie znaczy gorsze.
Dzisiaj skonfrontuje nasz Polski olej lniany z rzekomo tak wspaniałym olejem z wątroby rekina, zwany jest też tranem.
Len jest rośliną uprawną i rośnie także w Polsce, tłoczony jest z dojrzałych nasion lnu a dużym plusem jest właśnie miejsce uprawy. Nie musi być przywożony z dalekich krajów południowych, tak jest w przypadku oliwy z oliwek, a do tego produkt ten jest często podrabiany.
Myślicie że rekiny z których wątroby produkuje się olej czy pozostałe ryby z których pozyskuje się tran są tak uśmiechnięte ?
Niestety tak nie jest gdyż są zabijane, na olej rybi głównie zabija się rekiny, wieloryby, dorsze czy łososie. Tran to olej z łososia, dorsza czy wieloryba natomiast olej z wątroby rekina pochodzi jak sama nazwa wskazuje z rekina.
Problem z tym że złote kapsułki w których ma być tran czy olej z wątroby rekina mają coraz mniej wspólnego z tymi produktami.
Taki olej pozyskuje się i produkuje głównie w Ameryce Południowej, generalnie drugim największym minusem obok procesu pozyskiwania jest transport.
Znalazłem program telewizyjny który oglądnij zanim kupisz wspaniały tran czy olej z wątroby rekina, dla porównania proces pozyskiwania oleju lnianego w domu, wybór należy do Ciebie. Oczywiście prościej i taniej jest kupić gotowy olej lniany, nie koniecznie musisz mieć drogą wytłaczarkę do oleju.
Cennym kwasem tłuszczowym jest kwas omega-3 i omega-6, czy na pewno w tranie lub w oleju z wątroby rekina jest go więcej ? Niestety tran i olej z wątroby rekina przegrywa na całej długości z olejem lnianym, zarówno pod względem kwasów omega-3 i omega-6.
Jak wynika z poniższej tabeli olej z lnu zawiera ponad 2,5 razy więcej kwasów omega-3 i ponad 30% więcej kwasu omega-6, mało tego zawiera ponad 3 razy mniej zbędnych tłuszczów nasyconych a do tego olej lniany nie zawiera cholesterolu.
Olej lniany | Tran | |||
Omega-3 | 53304mg / 100g | 19736mg / 100g | ||
Omega-6 | 12701mg / 100g | 935mg / 100g | ||
Tłuszcze nasycone | 9,4g / 100g | 22.6g / 100g | ||
Witamina A | 0 | 100014 IU / 100g | ||
Witamina D | 0 | 10001 IU / 100g | ||
Witamina E | 17,5g / 100g | brak danych | ||
Cholesterol | 0 | 570 mg / 100g | ||
Średnia cena za litr | 30,00 zł | 100,00 zł | ||
Pozyskiwanie | Z nasion lnu | Z ryb przez zabijanie, łosoś,dorsz, rekin, wieloryb a najtaniej z sardynek | ||
Pod względem witamin olej lniany niestety przegrywa tą walkę, nie zawiera lub zawiera znikome ilości witaminy A i D ilościowo tran bije nasz olej lniany. Jednak olej lnianyzawiera sporo witaminy młodości E której nie znajdziemy w tranie.
W pierwszej kolejności zajmiemy się witaminą A, w tranie i tłuszczach zwierzęcych występuje ona w postaci retinolu. Problem w tym że możemy przedawkować taką witaminę, w warzywach czy owocach nie ma retinolu tylko beta-karoten który przez nasz organizm zamieniany jest na witaminę właściwą retinol. Beta-karoten'u nie możemy przedawkować gdyż jest rozpuszczalny w wodzie i nadmiaru nasz organizm się pozbywa, wszystko o witaminie A napisałem TUTAJ.
Jeżeli chodzi o witaminę D to nasz organizm produkuje ją dzięki światłu słonecznemu, dlatego w lecie raczej nie grozi nam brak tej witaminy. W okresach jesiennych i zimowych gdzie światła słonecznego jest mniej nasz organizm może mieć braki tej witaminy, wtedy można spożywać suplementy diety które zawierają witaminę D i nie jest ona pozyskiwana z rybiego tłuszczu.
Witamina E występuje w oleju lnianym nie ma jej w tranie czy oleju z wątroby rekina, jednak braki tej witaminy występują u człowieka bardzo rzadko.
Oczywiście można pozyskać tran z ryb hodowlanych, ale czy to będzie pełnowartościowy tran ?
Za olejem lnianym przemawia nie tylko wyższa wartość kwasów omega-3 i omega-6 ale także pozyskiwanie i cena. 1 litr oleju lnianego to średnio 30 zł, tran to koszt 100 zł i więcej za litr, producenci tran sprzedają często w butelkach 250ml. i dlatego cena wydaje się niska, ale po przeliczeniu na cenę za litr już tak nie jest.
Olej lniany produkowany jest w Polsce a zatem na miejscu, tran musi pokonać bardzo długą drogę i nie dociera najświeższy. Produkcja tranu ma bardzo duży wpływ na środowisko, nawet ten z ryb hodowlanych wymaga uprawy kukurydzy czy soi do karmienia ryb.
Zanim kupisz złote kapsułki tranu zastanów się czy nie lepiej zainwestować w tańszy, zdrowszy a przede wszystkim nasz Polski olej lniany tłoczony na zimno.
Polityka prywatności
Wykorzystywanie jakichkolwiek części tego serwisu bez pisemnej zgody autora jest zabronione.