Chleb wiejski graham na zakwasie

Jak wiecie jestem zwolennikiem pieczenia chleba na samym zakwasie, wprawdzie sam wyrób i pieczenie trwa dłużej jednak jest smaczniej a przede wszystkim zdrowiej.

Dzisiaj pokażę jak upiec chleb typu graham z m±ki pszennej typ graham 1850, oczywi¶cie na samym zakwasie.

Najważniejszy jest zakwas, jeżeli był on w lodówce należy go wyci±gn±ć z lodówki, dokarmić i pozostawić na dobę w ciepłym miejscu poza lodówk±.

Składniki s± na jeden bochenek chleba, jednak ja upiekłem dwa czyli potrzebowałem dwa razy tyle m±ki, wody, zakwasu i soli.

Składniki:

200 gram zakwasu żytniego
0,5kg m±ki pszennej typ 1850
300 ml. wody
10 gram soli
jedno jajko kurze

gdańskie młyny, m±ka pszenna, pełno ziarnista m±ka, typ 1850



Przygotowanie:

W pierwszej kolejno¶ci do miski wlewamy około 200 gram zakwasu żytniego, 200 gram m±ki pszennej typu 1850 oraz 200 ml. przegotowanej wystudzonej wody. Wszystko mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na około 3 - 4 godziny, po tym czasie dodana m±ka pszenna zostanie w większej czę¶ci przerobiona, co widać na zdjęciach.

miska metalowa, zakwas żytni, m±ka pszenna graham   m±ka pszenna typ 1850, ciasto na chleb graham pszenny, metalowa miska   ciasto na chleb graham zrobione na zakwasie, metalowa miska




Po 3 - 4 godzinach w 100 ml. wody rozpuszczamy 10 gram soli, do miski z wyro¶niętym ciastem wlewamy przygotowan± solankę, wsypujemy 200 gram m±ki i wyrabiamy. Gdy ciasto zostanie wyrobione (najlepiej na stolnicy), przekładamy je do brytfanek wyłożonych papierem do pieczenia, pozostawiamy do wyro¶nięcia pod przykryciem około na 5 do 7 godzin.

plastikiowy kubek, kubek żółty, kubek fioletowy, woda, sól, solanka   ciasto na chleb graham, chleb na samym zakwasie, m±ka pszenna graham   chleb na zakwasie, chleb graham na zakwasie, chleb z m±ki pszennej na zakwasie żytnim



Gdy chleb wyro¶nie rozgrzewamy piekarnik do 180oC, ale nie wkładamy chleba do piekarnika, rozgrzewanie najlepiej przeprowadzić na termoobiegu, będzie szybciej i ekonomiczniej. Jajko wbijamy do miseczki i roztrzepujemy tak jak na omlet, takim jajkiem bardzo dokładnie smarujemy wierzch chleba. Roztrzepane jajko nie do¶ć że nada ładnego wygl±du naszemu chlebowi, to podczas pieczenia i po upieczeniu nie dopu¶ci do nadmiernego odparowania wilgoci. Zanim włożymy chleb do piekarnika przeł±czamy go na pieczenie górne i dolne bez termoobiegu, chleb wkładamy na najniższy poziom piekarnika, pieczemy przez godzinę. Po upieczeniu chleb wyci±gamy z brytfanek, ¶ci±gamy z niego papier do pieczenia i zostawiamy pod przykryciem do wystygnięcia.

chleb na samym zakwasie, chleb graham na zakwasie   jajko do smarowania chleba chleb na zakwasie   chleb graham na zakwasie   graham na zakwasie


Polskie smaki (2018)

Polityka prywatno¶ci
Wykorzystywanie jakichkolwiek czę¶ci tego serwisu bez pisemnej zgody autora jest zabronione.