Chleb wiejski na zakwasie i drożdżach

Chleb na samym zakwasie który zrobiłem jest bardzo dobry ale ma jedn± wadę, mianowicie bardzo długo się go przygotowuje.

Dlatego w tym przepisie skorzystałem z dodatku drożdży piekarskich, dzięki nim mamy pewno¶ć że nasz chleb wyro¶nie. Aby chleb zawierał więcej dobroczynnego zakwasu niż drożdży przed pieczeniem i wyrabianiem zakwasiłem m±kę.

Nie jest to chleb na samych drożdżach bo wyszła by bułka, zakwaszona m±ka i zakwas to około 80% chleba.

Do wyrabiania chleba wykorzystałem mój nowy zakup robota planetarnego, napiszę co nieco o nim w osobnym artykule ale urz±dzenie warte jest zakupu.



Składniki:

400 gram zakwasu żytniego
1kg m±ki pszennej typ 750
400 ml. wody
15 gram drożdży
15 - 20 gram soli (2 łyżeczki)
20 ml. oleju rzepakowego
1 szt. jajko kurze
m±ka pszenna 750, m±ka pszenna chlebowa, m±ka pszenna zamojska, m±ka z zamo¶cia, m±ka do chleba



Przygotowanie:

W pierwszej kolejno¶ci mieszamy m±kę, zakwas i wodę w proporcji 1:1:1, czyli na 400 gramów zakwasu dodajemy 400 gram m±ki i 400 mililitrów wody. Wszystkie składniki mieszamy i pozostawiamy na 3 - 4 godziny aż zakwas przerobi dodan± m±kę.

m±ka pszenna, zakwas, woda, miska metalowa    m±ka pszenna, zakwas, woda, miska metalowa



Po 3 - 4 godzinach w osobnym pojemniku rozpuszczamy w 100 ml. wody 15 gram drożdży, następnie przekładamy mieszankę zakwasu m±ki i wody do pojemnika miksera, dosypujemy 2 łyżeczki soli (15 - 20 gram), około 20 - 30 mil oleju rzepakowego i dolewamy rozpuszczone drożdże, wstawiamy do miksera i wł±czamy go na około 5 minut.

plastikowy pojemnik, rozpuszczone drożdże, woda  metalowa misa, zaczyn na chleb, zakwas wymieszany z m±k± i wod±

misa robota planetarnego, zaczyn na chleb, drożdże z wod±, olej rzepakowy, sól



Po około 5 minutach dosypujemy 350 - 450 gram pozostałej m±ki i wyrabiamy, podczas wyrabiania w razie konieczno¶ci dosypujemy m±ki, w między czasie wykładamy dwie brytfanki papierem do pieczenia.

m±ka chlebowa, zaczyn na chleb, ramię robota planetarnego brytwanki, brytfanki, brytwanki do pieczenia, papier do pieczenia


Dobrze wyrobione ciasto na chleb powinno bardzo powoli odchodzić od ramienia robota do wyrabiania, nie powinno spływać. Po dobrym wyrobieniu należy wszytko przełożyć do brytfanek wyłożonych papierem do pieczenia, takie ciasto zostawiamy do wyro¶nięcia oczywi¶cie pod przykryciem.

wyrobione ciasto na chleb w robocie planetarnym chleb w brytfankach do wyro¶nięcia



Po wyro¶nięciu chleba wł±czamy piekarnik i rozgrzewamy go do 180oC ale nie wkładamy chleba, najlepiej rozgrzewać piekarnik na termoobiegu. Następnie wbijamy jedno jajko do osobnej miseczki i rozczepujemy tak jak do panierowania, chleb smarujemy tak przygotowanym jajkiem, dzięki temu skórka będzie rumiana a chleb w ¶rodku miękki i wilgotny. Po rozgrzaniu piekarnika przeł±czamy go na doln± i górn± grzałkę bez termoobiegu, wkładamy posmarowany jajkiem i wyro¶nięty chleb oraz pieczemy go przez godzinę.

wyro¶nięty chleb na zakwasie i drożdżach, rozbełtane jajko kurze wyro¶nięty chleb posmarowany jajkiem

Po upieczeniu wyci±gamy chleb z piekarnika, następnie z brytfanek i odklejamy od niego papier do pieczenia. Pozostawiamy do wystygnięcia pod przykryciem, smacznego.

upieczony chleb, domowy chleb, chleb na zakwasie i drożdżach domowy chleb, chleb na zakwasie i drożdżach, domowy chleb pszenno żytni, chleb w domu taki jak ze sklepu


Polskie smaki (2018)

Polityka prywatno¶ci
Wykorzystywanie jakichkolwiek czę¶ci tego serwisu bez pisemnej zgody autora jest zabronione.